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Queiroz,Estela de Rezende; Abreu,Celeste Maria Patto de; Oliveira,Kelly da Silva; Ramos,Vinicius de Oliveira; Fráguas,Rodrigo Martins. |
Fruit of the lychee cv. Bengal are approximately 50% peel and seeds, which are discarded. These by-products have antioxidant compounds which are capable of blocking the harmful effects of free radicals in the body. Bioactive compounds (ascorbic acid, beta-carotene, lycopene and phenols) and antioxidant activity were evaluated in different extracts, both fresh and dried at 45 °C, of the skin, pulp and seeds of the lychee, which were subjected to principal component analysis to clarify which of the compounds are responsible for this activity. Principal component analysis explained 82.90% of the variance of the antioxidant profile of the lychee. The peel displayed higher levels of phenols, ascorbic acid, beta-carotene and antioxidant activity, while the seeds... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lychee; Antioxidants; Principal component analysis. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000100163 |
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Queiroz,Estela de Rezende; Abreu,Celeste Maria Patto de; Oliveira,Kelly da Silva. |
A lichieira (Litchi chinensis Sonn.) é uma planta da família das Sapindáceas, perfeitamente adaptada às condições climáticas brasileiras e pouco estudada quanto à composição química de seus frutos, sobretudo das frações casca e semente, frequentemente descartadas pela indústria e consumidores. Objetivou-se com este trabalho determinar os constituintes químicos das frações casca, polpa e semente in natura, e da casca e semente submetidas à secagem a 45ºC. Cada fração foi avaliada em sete repetições (de 20 frutos), quanto à massa e à proporção de cada fração em relação ao fruto inteiro, à composição centesimal, ao valor energético total (VET) e aos parâmetros químicos e fisico-químicos: sólidos solúveis, pH e acidez titulável. As frações casca e semente de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Litchi chinensis; Frações do fruto; Nutrientes; Secagem. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000400026 |
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